Challenge

Het plan !

Robert Zuidema heeft er lang over nagedacht. Sinds het overlijden van zijn broer, of eigenlijk al eerder tijdens Nick’s ziekte, speelt het plan door zijn hoofd. “Ik wil iedereen laten weten dat er mensen overlijden omdat er niet genoeg donororganen zijn. Je hoort vaak de goede verhalen, maar ik ken ook de verhalen waarbij het slecht afloopt. Nick is de kans op een nieuw leven ontzegd. Ik wilde ‘iets’ doen om hier aandacht voor te vragen, maar ik had geen idee hoe of wat. In mijn zoektocht ben ik bij terecht gekomen bij de patiëntenvereniging PSC, vervolgens in het Erasmus MC. Maar dit was ‘te groot’ voor mij. Ik ben maar een bescheiden jongen. Toen heb ik een mail gestuurd aan de leverspecialist van Nick in het UMCG om mijn idee uit te leggen. Wat volgde was een uitnodiging voor een gesprek met Dr. Van den Berg en Irma Saro, en toen raakte alles in een stroomversnelling.”

Tastbaar doel !

Robert is sportinstructeur dus het ‘iets’ wordt een sportieve uitdaging, een echte ‘challenge’ waarvan de mensen zeggen: ‘Dat kan toch niet!’ Op 23 juni 2018 is Robert er klaar voor en laat hij zien dat het wèl kan:
• 15.840 kg gewichtheffen in 30 minuten
• 175 km fietsen in 5 uur
• 10 km lopen met 50 kg bepakking in 2 uur
Met de actie wil Robert met fysieke en mentale kracht zijn verdriet te lijf gaan en daarnaast veel aandacht krijgen voor orgaandonatie; via zijn familie en vrienden, en ook via de hechte vriendengroep van Nick, via Facebook en als het lukt via de krant en andere media. Een goede actie organiseren is punt 1, maar een goed doel verzinnen is punt 2. “Om mij zelf te kunnen motiveren is het belangrijk dat ik een tastbaar doel heb waarvoor ik kan gaan trainen”, vertelt Robert. “Samen met UMCG-fysiotherapeut Gerda Reinsma heb ik daarom gekeken naar wat nodig is voor patiënten om te bewegen tijdens de opname. En zo kwamen we uit op de aanschaf van een ‘virtuele fiets en loopand’ voor de C3 afdeling. Zo kunnen opgenomen patiënten op een leuke en uitdagende manier hun conditie op peil houden.”

Steun Robert !

Het UMCG is hier heel blij mee omdat mensen voor en na een transplantatie ook tijdens een ziekenhuisopname goed aan hun conditie kunnen werken. En als je dan op een beeldscherm het landschap van Noord-Groningen voorbij ziet komen, of de Belgische Ardennen of de Mont Ventoux, dan stimuleert dat natuurlijk enorm. De kosten van zo’n virtuele fiets en loopband – inclusief toebehoren zoals een rollerband, beeldscherm, software etc. – gaan al snel richting 12.000 euro. Met zijn challenge wil Robert het benodigde geld hiervoor inzamelen. Via zijn speciale NietvoorNicks-Facebookpagina kunnen donaties worden overgemaakt. “Iedereen kan meedoen: particulieren of bedrijven, kleine of grote bedragen”, somt hij op. “Alles is welkom want die fiets en loopband komen er!”

Robert Volgen !

Je kunt de voorbereidingen van Robert volgen op deze site en op Facebook, hem berichtjes sturen om hem aan te moedigen. En uiteraard kun je via Facebook ook je donatie overmaken. Robert zorgt ervoor dat het ‘Niet voor Nicks’ is!

‘Niet voor Nicks’ is!